INSTAGRAM
FACEBOOK

Kościół dla każdego

INFO

Start > Blog > 12 potraw z Kaszub, których musisz spróbować
10 listopada 2018

12 potraw z Kaszub, których musisz spróbować

Kaszuby słyną z wyśmienitej kuchni, a tradycyjne dania regionalne są łatwe w przygotowaniu i zdrowe, bo przygotowywane ze świeżych składników.

Podstawą kuchni ludowej były ziemniaki, przetwory zbożowe, warzywa, ryby i mleko. Podstawowym zadaniem w szykowaniu posiłków było zwykłe zaspokojenie głodu, a nie dogadzanie sobie, dlatego też dania z kaszubskiego menu są proste, ale też pożywne i energetyczne. Większość produktów była wytwarzana w gospodarstwie domowym.  Chętnie korzystano też ze zbieranych leśnych skarbów: grzybów, jagód, borówek i jeżyn. Jadano również truskawki kaszubskie, bo ten region to truskawkowe zagłębie.

Łatwy dostęp do zbiorników wodnych, sprawił, że ryby, zarówno słono jak i słodkowodne, stały się głównym składnikiem na kaszubskim i  pomorskim stole. Potrawy rybne urozmaica się spożywając je z chlebem lub z warzywami. Wśród warzyw królują ziemniaki w różnych odsłonach, ale także marchew, buraki, czy  mało gdzie indziej popularna brukiew, która pod względem smaku i wartości odżywczych nie ustępuje innym kapustnym. Poza rybami sporą popularnością cieszy się drób, głównie gęsina. Więcej informacji można znaleźć tutaj: Kuchnia kaszubska oraz Kuchnia kaszubska2

Obecnie na Liście Produktów Tradycyjnych zarejestrowanych jest 178 produktów z woje-wództwa pomorskiego (można je zobaczyć tu: Pomorskie produkty tradycyjne), co daje regionowi zaszczytne czwarte miejsce na ogólnopolskiej liście.

Kaszubski jadłospis jest bardzo obszerny i obejmuje wiele najróżniejszych potraw, których nie sposób wszystkich tu wymienić, dlatego poniżej przedstawiamy subiektywnie wybrane propozycje potraw:

Przystawki

  • zylc – galaretka z mięsa lub ryb, przygotowywana z dodatkiem octu
  • ikra smażona z Kaszub – smażona na maśle z cebulką, podawana m.in. z chlebem
  • śledź po kaszubsku – z cebulą i w pomidorach, z nutką słodyczy

Zupy

  • dziadówka – smaczna zupa z maślanki, z gotowanymi ziemniakami, okraszona boczkiem
  • z żółtej brukwi – gotowana na gęsinie z dodatkiem włoszczyzny i ziemniaków, a na koniec doprawiona majerankiem
  • zupa brzadowa – tradycyjna, postna potrawa z suszonych owoców (brzadu): gruszek, jabłek, śliwek i wiśni, doprawiana cukrem, odrobiną soli oraz goździkami, zagęszczana śmietaną i mąką, podawana z domowymi kluseczkami. Wersja wigilijna jest wzbogacona o suszone grzyby, co daje niebanalną fuzję smaków

Zajrzyjcie Państwo tu: Pyszne zupy

Dania główne

  • kaczka po pomorsku – z farszem z kaczych podrobów i mielonej wieprzowiny, podawana z sosami: pieczarkowym, kasztanowym lub pomarańczowym
  • ferkase – danie z gotowanego mięsa kury, podawane z ryżem i specjalnym białym sosem
  • szmurowany pomuchel (dorsz) – dorsz w dzwonka, zapiekany na plastrach boczku

Szczegóły przepisów: Przepisy na kaszubskie potrawy

Desery

  • ruchanki – placuszki smażone na smalcu, podawane z owocową konfiturą lub posypane cukrem pudrem
  • kaszubski tort z fasoli – przygotowany z fasoli i migdałów, przekładany marmoladą i polukrowany
  • szpajza kaszubska – krem jajeczny o gładkiej, delikatnej, galaretowatej konsystencji

Inne desery znajdziecie Państwo tutaj: Kaszubskie słodkości